Vad väntar Tusse i Eurovision Song Contest 2021?

Den 13 mars stod det klart att Tusse, med låten “Voices”, blir den artist som får åka till Rotterdam för att representera Sverige i Eurovision Song Contest 2021. Den stora finalen går av stapeln den 22 maj, men redan nu kan vi börja spana på hur Tusses chanser ser ut inför den kommande musikfesten.

betta på eurovision

Den solklara vinnaren i Melodifestivalen

Tittarna och den internationella juryn sa sitt och det var egentligen inget snack om saken – Tusse manglade det övriga startfältet och korades till vinnaren av Melodifestivalen 2021. Det innebär att det är hans namn och låten “Voices” som återfinns bland alla Eurovision Odds 2021 på diverse bettingsajter runt om i Europa.

Tusse charmade svenska folket så till den grad att han fick hela 2,96 miljoner tittarröster. Det kan inte beskrivas som något annat än en total utklassning med tanke på att den låt som fick näst flest röster, The Mamas “In the Middle”, samlade ihop 1,64 miljoner tittarröster.

I slutändan fick Tusse och “Voices” 175 poäng, över 20 procent av den totala poängpotten. Närmast bakom honom kom Eric Saade och låten “Every Minute” med 118 poäng. Fjolårsvinnaren The Mamas, som aldrig fick chansen att åka till Rotterdam på grund av det rådande världsläget, fick nöja sig med en tredjeplats och 106 poäng.

Länderna som är favoriter

Så, vad kommer Tusse ha för chans när han beger sig ner till Nederländerna och Rotterdam i maj? Ska vi tro på spelbolagen så kommer Tusse att ha goda chanser att vara med i toppstriden – i skrivande stund är han den artist med i snitt sjätte lägst odds på att vinna tävlingen.

Framför sig har han alltså en kvintett som enligt oddsen har ännu större chanser att stå som segrare. Den största favoriten är i nuläget Maltas bidrag “Je Me Casse” av Destiny, tätt följt av Schweiz “Tout I’univers” av Gjon’s Tears och Frankrikes “Voilá” av Barbara Pravi.

Även Bulgariens bidrag “Growing Up Is Getting Old” av Victoria och Italiens “Zitti e buoni” av Måneskin har i snitt aningen lägre segerodds än Tusse.

De tre största favoriterna är alla väldigt olika låtar. Maltas Destiny framför en låt som inkluderar en rad olika komponenter som har fungerat som framgångsrecpet i Eurovision de senaste åren. Moderna pop-vibbar möts av inslag av blåsinstrument och rap kombineras med en catchig refräng.

Schweiz och Gjon’s Tears ställer upp med ett betydligt mer stillsamt bidrag med något av ett existentiellt tema. De mer avskalade och stillsamma låtarna tenderar att få det svårt i den stora finalen, men “Tout I’univers” känns betydligt mer modern än de sedvanliga Eurovision-balladerna som alltid dyker upp i tävlingen. De låga oddsen på en vinst för Schweiz känns med andra ord inte helt och hållet orimliga.

Den tredje storfavoriten, Frankrike och artisten Barbara Pravi, har verkligen valt att omfamna sitt lands musikarv med ett bidrag som onekligen för tankarna till Edith Piaf, och inte minst låten “Padam, padam…”

Det ser ut som om vi har många spännande framträdanden att vänta i Eurovision Song Contest 2021, och även om konkurrensen är stenhård så ser Tusse trots allt ut att ha relativt goda chanser till att hamna i toppen.